Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ακούστηκε η φωνή μας στο συλλαλητήριο




Του Γιώργου Μπούτρη




"Δεν έχουμε τίποτε πιο πολύτιμο από την ανεξαρτησία και τη λευτεριά"
Χο Τσι Μινχ 




Ήταν πάρα πολλοί, για να είναι εθνικιστές ή φασίστες. Δεν παραδίδουμε το λαό σε κανενός τα δόντια. 


Απαράδεκτο, το να βαπτίζουν κάποιοι τα συλλαλητήρια των εκατομμυρίων πολιτών ως εθνικιστικά.

Ως ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ – κοινή δράση δημοκρατικών πατριωτικών φορέων για την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση, αρνηθήκαμε να παραδώσουμε τα εκατομμύρια πολιτών των συλλαλητηρίων, βορά στα δόντια του νεοφιλελευθερισμού και του εθνικισμού. 


Την δική μας ανάγνωση των πραγμάτων και τα δικά μας προτάγματα ανακοινώσαμε στο συλλαλητήριο. 


Όταν στόχος είναι η απελευθέρωση από τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους, την αποικιοποίηση, την κλοπή της εργασίας και των εισοδημάτων και τη σκλαβιά της χώρας και των πολιτών, κάτι που γίνεται με μια ευρεία συσπείρωση των πολιτών σε ένα νέο ΕΑΜ, τότε είναι πολυτέλεια και ιστορικό λάθος το να μπαίνουν μπροστά ιδεοληψίες. 


Χειροκροτήματα και συνθήματα από πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπήρξαν κατά την ομιλία μας όποτε αναφερόμαστε στη Ν.Δ. και στο Σύριζα. 


Κατακρίναμε το «Ανήκομεν εις την Δύσιν», είπαμε πως ο ελληνισμός άντεξε κι αντέχει χάρη στην εναργή πατριωτική συνείδηση του λαού, που τον κινητοποιεί πάντα στις δύσκολες στιγμές, όπως τώρα, κ.α. Δεν μπορεί κάποιος εθνικιστής ή φασίστας να χειροκροτήσει τέτοια πράγματα. 


Χαρά μας είναι, πως ο λόγος μας είχε λαϊκή απήχηση.  


Δεν κάναμε εκπτώσεις στο δημοκρατικό πατριωτικό λόγο μας, που επίσης εστίαζε σε κυβέρνηση με όρους κοινωνίας και όχι με όρους κεφαλαίου. 


Δεν χρειαζόμαστε να αποδείξουμε σε κάποιον την αριστεροσύνη μας, ούτε η Αριστερά πρέπει να είναι ένα κλειστό κλαμπ. Με αυτή την έννοια είναι μεγάλη κουταμάρα ότι ως μέλη της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ, κάναμε εισοδισμό στο εθνικιστικό ρεύμα. Τιμή μας ο αγώνας μας για την μη αλλαγή συνόρων από το ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. Αυτός ακριβώς είναι αμιγής πατριωτικός λόγος. Θέλουμε ακέραιες τις πατρίδες όλων. Δεν επιβουλευόμαστε τις πατρίδες άλλων. 


Αν πετύχαμε ο λόγος μας να χειροκροτείται επιδοκιμαστικά και να διακόπτεται από συνθήματα συναίνεσης, μιλώντας, από δημοκρατία και δημοψήφισμα έως κατά: του ιμπεριαλισμού, της Νέας Τάξης, των μνημονίων, της Ευρωκρατίας, του ΝΑΤΟ, του διαμελισμού της χώρας, της άγριας εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας και των πολιτών, κλπ, τότε καλά κάναμε που πήγαμε. Αυτό έπρεπε να κάνουμε. 


Αυτά που είπαμε στην ομιλία, τα λέγαμε και πέρυσι και πρόπερσι και πριν 10 χρόνια, τότε που δεν ήταν καθόλου μα καθόλου της μόδας και δεν πουλάγανε, παρότι μας έκαναν την τιμή ο Πρωτοσάλτε, ο Κούλογλου, κ.α. να προσπαθούν να τα αποδομήσουν με ιδεολογική τρομοκρατία. 


Εννοείται, πως τα συλλαλητήρια θα θέλαμε να τα συνδιοργανώσει ο Δημοκρατικός, Πατριωτικός, κοινωνικός, αντι-μνημονιακός, αντι-ιμπεριαλιστικός, αριστερός, χώρος και να μη μιλάει κανείς από τα κόμματα που έφεραν τη χώρα στην καταστροφή. 


Δεν συμφωνούμε ότι είναι έτσι, αλλά ακόμη και αν τα συλλαλητήρια συνδιοργανώνει η Ν.Δ. (εμείς βλέπουμε πως κάνει δυναμική διείσδυση) και η ιεραρχία της Εκκλησίας, οπότε όλοι είμαστε κάθετα αντίθετοι, τότε εκεί ακριβώς χρειάζεται η παρέμβασή μας για να σπάει ή για να μη διαμορφώνεται εθνικιστική ρητορική και έδαφος για την ανάπτυξη αντιδραστικών πρακτικών, με ακροδεξιό - εθνικιστικό ή νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Και δεν ήταν καθόλου εύκολο το να μπορέσουμε να μιλήσουμε. Καταλάβαμε πως οι διοργανωτές μας άφησαν διπλάσιο χρόνο ομιλίας, επειδή συμφωνούσαν με τον λόγο. 


Να το προχωρήσουμε και λίγο; Αλήθεια, πως το 1956 το Κολιγιαννικό ΚΚΕ κατέβαινε στα συλλαλητήρια του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα για την Κύπρο και είχε 4 ήρωες νεκρούς; Επάνω σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν στήθηκε το κίνημα μετά την ήττα του ΄49 και φτιάχτηκε νεολαία; Εκεί δεν ξαναπιάστηκε το νήμα για να πάμε στο 15% για την παιδεία, στο 1 - 1 - 4, κ.α.; 


Την δε ελληνική σημαία, που κρατούσαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, στις μεγάλες ιστορικές καμπές, δεν την κράτησε ο δοσίλογος ελληνικός αστισμός και η διαχρονικά κοσμοπολίτικη άρχουσα τάξη αυτού του τόπου. Την κράτησε και μάλιστα ψηλά, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, ο Άρης και η ελληνική νεολαία που ξεφτίλισε μια αυτοκρατορία. Αυτή την ψυχή κουβαλάει μέχρι σήμερα -σχεδόν αποκλειστικά- η αριστερά. 


Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο: -Απέδειξε ότι ο Λαός δεν έχει σκύψει το κεφάλι. -Αποκάλυψε ένα φασιστερό αδίστακτο καθεστώς, αποφασισμένο να υπηρετήσει τους ξένους αφέντες του, ακόμα και αν το τίμημα είναι ανθρώπινες ζωές. -Έκανε επιτακτικότερη την ανάγκη συγκρότησης των δημοκρατικών πατριωτικών δυνάμεων, ώστε να γίνει ο αγώνας νικηφόρος. 


Η απόφασή μας, είναι να πηγαίνουμε οπουδήποτε να λέμε την άποψή μας, τα προτάγματά μας, το πρόγραμμά μας για την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση. Στην εποχή του ασυγκράτητου ιμπεριαλισμού και της άπληστης αποικιοκρατίας, θα ήταν λάθος οι επί μέρους διαφορετικές εκτιμήσεις να μας κάνουν να μην ομονοήσουμε σε ένα νέο ΕΑΜ. 


Προχωράμε λοιπόν. Επιστήνουμε την προσοχή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως για θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι η Νατοϊκή «συμφωνία» των Πρεσπών, απαιτείται η πλειοψηφία από 180 βουλευτές. Το απαιτεί η δημοκρατία, να ληφθεί υπ΄ όψιν η σχετική διαμαρτυρία εκατομμυρίων πολιτών σε συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις. 


Τέλος, καλούμε τους πολίτες, σε διαμαρτυρία στη Βουλή κατά της ψήφισης της «συμφωνίας» των Πρεσπών. 


Επισυνάπτεται το κείμενο της ομιλίας της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ – κοινή δράση του Δημοκρατικού Πατριωτικού χώρου για την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση και της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Μακεδονίας και της μη αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

  Η παγκόσμια οικονομία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης παραμένει εξαιρετικά άνιση τόσο στην κατανομή των υλικών πόρων μεταξύ τάξεων και κεφ...