Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Με ιδιαίτερη επιτυχία δόθηκε την Τρίτη 22/5 συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τα μέλη της αποστολής της ΛΑΕ και της Επιτροπής για την Ειρήνευση στη Συρία με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι τους στην περιοχή της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.
Στην αποστολή συμμετείχαν: Ο Γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, το μέλος του Π.Σ. της ΛΑΕ Κώστας Ήσυχος, ο Βαγγέλης Πισσίας Συντονιστής της Επιτροπής για την Ειρήνευση στη Συρία, ο Μιχάλης Τικτόπουλος μέλος της ίδιας επιτροπής και ο Διονύσης Φλαμιάτος, μέλος του Π.Σ. της ΛΑΕ, αλλά και από τα ιδρυτικά μέλη της δράσης ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ, ιστοσελίδα RESTART.
Στα βασικά σημεία των τοποθετήσεών τους τα μέλη της αποστολής μετέφεραν τα συμπεράσματα από τις πολύ σημαντικές συναντήσεις που είχαν στην περιοχή, τόσο για την κατάσταση σήμερα, όσο και για τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτήν. (Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα της ΙΣΚΡΑ, ή πατήστε εδώ).
Σε ερώτηση της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ και της ιστοσελίδας RESTART για το πώς προγραμματίζουν τα από εδώ και πέρα βήματα στο δρόμο που άνοιξε η σημαντική αυτή επίσκεψη τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν απατώντας τις βασικές παραμέτρους για τις κινήσεις της επόμενης μέρας.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Ήσυχος μίλησε για την ανάγκη χάραξης τόσο άμεσης όσο και μακροπρόθεσμης στρατηγικής με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών της περιοχής. Καταγγέλοντας την πλήρη στροφή της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της χώρας που με ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του υπουργού Κοτζιά έχει ταυτιστεί πλήρως με τους στόχους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σιωνιστικού Ισραήλ, εκτίμησε ότι αυτή η επιλογή καταρρέει το ίδιο γρήγορα όσο και τα σχέδια των δυνάμεων που εξυπηρετεί.
Και τόνισε ότι απέναντι σε αυτή την κυβερνητική επιλογή, οι λαϊκές δυνάμεις  είναι οι μόνες που μπορούν να χτίσουν γέφυρες αλληλεγγύης και διαπολιτισμικής συνεργασίας, χαράσσοντας της πολιτική «ο λαός με το λαό». Η Παλαιστίνη είναι ένας από τους πρώτους άξονες αυτής της βοήθειας. Πρωτοβουλίες πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα επίπεδα με πιο σημαντικά:
·         Μάζεμα ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολή της στη λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο μάλιστα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανοιχτή δίοδος μέσω Αιγύπτου για την πραγματοποίηση τέτοιων αποστολών.
·         Δημιουργία εθελοντικών αποστολών στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα απ’ όπου η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απουσιάζει εντελώς. Χτίσιμο πολιτιστικών «γεφυρών» μέσα από δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα.
Ο Διονύσης Φλαμιάτος τόνισε επίσης ότι οι κυβερνητικές επιλογές έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «φτωχό συγγενή της λυκοσυμμαχίας» των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των συμμαχιών τους, με τεράστιους κινδύνους για την ειρήνευση στην περιοχή και για τα ίδια τα εθνικά μας ζητήματα.
Ενώ κάλεσε να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, βλέποντας και την κίνηση που υπάρχει και σε άλλους λαούς, παράδειγμα οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από το Κ.Κ.Ισραήλ ενάντια στην επίθεση στους Παλαιστινίους και που δείχνουν ότι οι σιωνιστές του Ισραήλ όχι μόνο δεν είναι χωρίς αντίπαλο, αλλά ούτε και ανίκητοι, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν στη Δύση.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο Βαγγέλης Πισσίας, κατήγγειλε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας ανταποκρίνεται μόνο στις εντολές των ξένων πατρώνων της, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και  κάλεσε συνολικά το κίνημα, συνδικάτα, Δήμους, μαζικούς φορείς να στείλουν αντιπροσωπείες στην περιοχή, έτσι ώστε «να γνωριστούν οι λαοί» και να αναπτύξουν σχέσεις και κοινές δραστηριότητες.
Τέλος, ο Γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, είπε ότι η εικόνα της χώρας στην περιοχή έχει δυστυχώς αλλάξει προς το χειρότερο, αφού «η Ελλάδα των μνημονίων γίνεται ο στενότερος δορυφόρος του Ισραήλ και των ΗΠΑ».
Κατήγγειλε την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα και να συζητήσει το αίτημα που μετέφερε η αντιπροσωπεία για περίθαλψη στη χώρα μας Παλαιστινίων τραυματιών (τη στιγμή που ελληνικά νοσοκομεία δηλώνουν διαθεσιμότητα σε κλίνες και γιατρούς) σαν εγκληματική ενέργεια, γιατί το να αφήνεις τους τραυματίες να αργοπεθαίνουν ή να ακρωτηριάζονται στα λίγα και χωρίς εφόδια νοσοκομεία της Γάζας, αρνούμενος να ανταποκριθείς σε αίτημα βοήθειας, είναι σαν να βοηθάς τους σιωνιστές εγκληματίες να ολοκληρώσουν το έργο τους της εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού.
Ανέφερε τη μεγάλη απήχηση και προβολή που πήρε στα μμε της περιοχής η συγκέντρωση έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, που δείχνει και την αποτελεσματικότητα του κινήματος και κάλεσε για την ανάπτυξη ενός συγκρουσιακού κινήματος αλληλεγγύης που θα αγκαλιάζει όλες τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή, από Ελλάδα, Παλαιστίνη, Συρία, μέχρι και το Ιράν.
Τέλος προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τη συνέχιση των ταξιδιών στην Παλαιστίνη, αλλά και στη Συρία και στο Ιράν και τη μεγάλη πρωτοβουλία για τη διοργάνωση το Σεπτέμβριο συνεδρίου για τα Βαλκάνια και τη Μέσα Ανατολή.

Ρεπορτάζ Μ.Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

  Η παγκόσμια οικονομία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης παραμένει εξαιρετικά άνιση τόσο στην κατανομή των υλικών πόρων μεταξύ τάξεων και κεφ...